Instagramma först, äta sen

Hört talas om foodies? Det är matentusiaster som, oavsett tidigare erfarenhet i köket, brinner för trender, matupplevelser, restaurangbesök och tips. De som tycker om vällagad mat och strävar efter att lära sig mer. Nu har Foodies blivit ett etablerat fenomen även på Instagram, du har säkert lagt märke till trenden att fotografera sin egen eller andras mat för att dela med sig av sitt intresse på plattformen. Många skapar renodlade mat-konton och vissa lägger flera timmar i veckan på att få sitt flöde att se så välsmakande ut som möjlig. 

Magasinet Ledig har undersökt trenden på djupet. Möt foodien Emma Löwenadler och den professionella matfotografen Annika Broman för att snacka målmedvetenhet och inspiration

Hej Emma, vad har du för relation till Instagram?

– Min relation till Instagram är grundad på hat-kärlek. Jag förstår att folk skär ner på sociala medier men man får ta alla perfekta bilder där med en nypa salt, jag ser det hellre som en källa till inspiration. Jag skulle beskriva appen som en motsvarighet till tidningsmagasin, med innehåll som liknar alltifrån modemagasin till matmagasin. Det finns så många olika genrer inom Instagram.

Emma berättar att hon nyligen startat instagramkontot @brunchforchampions där hon lägger upp egna bilder på allt som har med frukost och brunch att göra. 

– Jag tycker om matlagning och att testa nya matställen så jag tyckte det skulle vara kul att lägga upp bilder på mat och tips på ställen som jag gillar. Jag ville dessutom testa hur det var att bygga upp ett varumärke på sociala medier och hur man genom att lägga upp bilder, interagera med följare osv. förvaltar det varumärket. Det är som att driva ett litet eget projekt på fritiden, totalt lägger jag ca. 2 timmar i veckan på det, säger hon. 

Innehåll från @brunchforchampions

Varför vill man ha ett och samma tema på sitt innehåll?

– Syftet är att både ge och ta del av en viss typ av inspiration. Mitt konto blir som en recept- och matdagbok och tillhör en slags subkultur på instagram som jag inte visste fanns innan. Här samlas personer som inspireras av varandras innehåll. Jag tror även att nya följare lockas mer av att följa om man har ett enhetligt flöde. Just i mitt fall känns det viktigt att bilderna och innehållet hänger ihop, det kan vara så att jag ta bort en bild bara för att den inte hänger ihop med de andra.

Hur har du lärt dig att fota så som du gör?

– Jag följer andra insta-foodies som jag tycker är bra och försöker ta efter deras bilder. Sedan underlättar det att jag har intresse för att duka och göra fina upplägg.  

Annika Broman är matfotograf och jobbar för tidningar som Allt om mat, ICA Buffé och GP Två dagar. Här reder hon ut vad som är A och O inom matfotografi.

-Syftet är att det ska se så aptitligt ut som möjligt. Känslan när man ser en matbild ska vara att man vill laga eller äta det själv. Det är bra att hitta rätt miljö för att skapa rätt känsla. Jag jobbar ofta med olika underlag, om känslan ska vara sliten t.ex. så ställer jag upp maten på en gammal dörr eller gamla brädor.

Vad ska man tänka på om man vill fota mat för första gången?

-Allt handlar om övning när man tar bilder, mitt främsta tips är att köpa hem lite härliga råvaror eller bara öppna kylskåpet hemma och testa sig fram med kameran. Prova lite olika underlag med olika tallrikar, testa att ställa maten i fönstret eller fota den utomhus och lek med ljuset. Jag tycker det är t fint med lite motljus, då upplevs inte maten lika platt.

Finns det några svårigheter med att fota mat?

-I början tyckte jag det var jättejobbigt med stylingbiten, att få ihop det tänket, men jag får mycket inspiration när jag jobbar med stylister och då lär jag mig. Sen är ju vissa maträtter vackrare än andra så där kan det finnas en svårighet, det är inte alltid så lätt att få en böngryta att se härlig ut. Tidsaspekten kan också bli jobbig eftersom maten ska se nylagad, fräsch och härligt ut, man får jobba snabbt.

Tycker du det låter intressant? Då kanske nedanstående kan locka:

Text och bild: Klara Berglund Eriksson

Källor: Blom, J. Jernfelt, F. 2015. Typisk Foodie. Karlstads universitet.

Kommentarer inaktiverade.