Gerillaodling – när dött blir återfött 

Vanskötta och bortglömda planteringar gör ingen glad. Sedan 70-talet har en global rörelse växt fram där tusentals entusiaster ockuperar ledsna inslag i det offentliga rummet med hjälp av frön, vatten och tålamod. De kallar sig gerillaodlare. 

Varför inte sätta lite blomstrande prägel på ditt närområde när du är ledig? Gerillaodling är praktiskt och lite busigt, och det kan göras själv eller i grupp. Du bestämmer, du är gerillan

Såhär kommer du igång:

  • Hitta en rabatt, en plantering eller gräsplätt som ser ut att behöva kärlek. Platsen bör vara i din närhet så att du med enkelhet kan ta dig dit regelbundet för pyssel och underhåll. 
  • Införskaffa frön eller plantor. Köp dem, eller bli vän med någon som har en prunkande trädgård. Tänk på att välja tåliga växter och örter som trivs i vårt klimat.
  • Planera ditt tillslag. Det är vanligt att gerillaodla kvällstid för att inte bli avbruten.
  • Vattna. Regelbunden vattning och skötsel av dina nya plantbebisar är såklart en viktig del. Kanske kan du få med dig fler som vill hjälpa dig att underhålla växterna? Vips har ni en ny social fritidsaktivitet.
  • Se hur det växer och knakar!

Observera att olaga intrång på privat mark ej är tillåtet. Kontakta din kommun i förväg om du vill vara på den säkra sidan.

Text: Maja Grandell / Bild: unsplash.com
Källa: guerrillagardening.org/ggtips.html

Kommentarer inaktiverade.